Laukvik-sia

Hovedside | Billedgalleri | Folk | Hva sjer | Bolig | Næringsliv | Foreningsliv | Kontakt | Ryktebørsen

 


2. juledag 2007 var det storfeiring i Laukvik

Tekst og foto: Veronica Aanesen

Bygdas befolkning var 2.juledag invitert til å feire 80 års jubilanten UL Matmora som i dagens anledning ble omdøpt til Laukvik Polarlightcenter.


Mang en Laukvikværing hadde tatt turen for å overvære åpningen. Og det var mange overraskede og anerkjennende blikk som ble det flotte huset til gode. Huset som i 1997 hadde så stort forfall at bygdefolket vurderte rivning er nå blitt som nytt. Praktisk innredet med egen boligdel, teknisk rom med instrumenter fra gulv til tak og en egen fremvisnings sal hvor selv den gamle sceneutsmykningen er tatt vare på.


Den offisielle åpningen ble utført av ordfører Hugo Bjørnstad. Han holdt en flott tale hvor han blant annet forklarte bygdefolket at de stjernene noen mente å ha sett i huset ved andre spesielle anledninger ikke har hatt noe med romforskning å gjøre.

En fremragende billedkavalkade ble presentert i fremvisnings salen med bilder fra UL Matmoras spede barndom i 1927 frem mot ombyggingen i 1959 også bilder fra 70 tallet hvor mang en laukvikværing ble igjen kjent i diverse anledninger. Bildene fra oppussingens glemte memoarer på toalettveggen gav alle en god latter. Mange minner ble delt i fra huset historie og enigheten var stor om at de nye sambygdingene hadde gjort et flott arbeidstykke og gitt huset et nytt liv og en helt ny mening.

.

Rob og Therese Stammes kjøpte huset i 2005 og har siden da stått på både seint og tidlig for å realisere sin drøm om et polarlightcenter hvor de kan forske på sin store lidenskap og samtidig vise og forklare andre hva og hvordan nordlys egentlig fungerer. Rob Stammes kan flere dager i forvegen ved hjelp av sine instrumenter måle når det vil være nordlys. Han forklarer også at vi i årene fremover mot 2011 vil oppleve sterkere og mer fargerikt nordlys.Som avrunding av det hele gjorde den villfarene forskeren ”Birkelaand” som visst nok er avbildet på tohundrelappen sin entr. I regi av Gert Jan  Zeestraten, som forklarte  litt nærmere om hvem Birkeland egentlig var og at han oppdaget og kunne forklare hva nordlys var.

 

Besøk nettsiden her:
www.polarlightcenter.com


Sist oppdatert:
17-apr-11

 

 

 

Copyright © Foto og tekst kan ikke kopieres uten tilatelse fra rettighetshavere Design Veronica Aanesen 2008