Laukvik-sia

Hovedside | Billedgalleri | Folk | Hva sjer | Bolig | Næringsliv | Foreningsliv | Kontakt | Ryktebørsen

 

Rognebærgelé er god å bruke som tilbehør til vilt, men også i viltsausen.

Her er noen oppskrifter å kose seg med

Rognebærgelé 1

Kok rognebærene i vann i ca. 30 min. Ta en halv liter vann til 1 kilo bær. Rør minst mulig i bærmassen under oppvarming og koking, da blir saftutbyttet størst.

Sil saften i et klede i ca. 45 min. Mål opp saften, hell den tilbake i kasserollen, kok opp og la den koke i 5 minutter.

Tilsett sukker litt etter litt, 9 dl sukker til 1 liter saft. La saften koke videre i 10-15 minutter.

Hvordan finne ut om geléen er stiv?

For å finne ut om geléen kan bli stiv, kan du helle litt saft på en tallerken, og vente til den har blitt avkjølt. Ta bort skummet som kommer opp når geléen koker med en fiskespade el.

Hell geléen i små glass (glassene bør være varme og tørre), og fyll opp til ca. 1/2 cm nedenfor kanten. La geleen avkjøles.

Legg på syltevoks (parafinvoks). Smelt voksen slik det står på pakken, hell den over den stivnede geléen, slik at den når opp til kanten på glasset. Så klipper du opp passende hyssingstumper som du legger oppi voksen, slik at det blir lettere å fjerne vokslokket når det er stivnet.

Rognebærgelé 2

Denne geleen skal ikke koke lenge, i stedet for å koke inn saften på vanlig måte, tilsetter man  flytente pektin, (certo). Den er laget av citrusfrukt og er et helt naturlig tilsetningsstoff.

Du trenger;

1 kg. rensede rognebær

2 ½ dl vann

9 dl sukker

 ½ dl certo

½ dl konjakk(kan sløyfes)

Slik gjør du :

Kok opp bærene under lokk sammen med vannet. Knus bærene og la dem småkoke i 15 minutter. Sil og mål opp saften. Det skal bli ½ liter. Gi saften et oppkok  med sukkeret under omrøring. Rør i certoen og la alt koke kraftig under omrøring i 1 min. Flytt gryta bort fra varmen og rør i konjakken om du vil ha det, og skum godt.  Hell geleen forsiktig på små glass eller krukker slik at det ikke blir for mange luftbobler.

Rognebærgelé 3

Til 1 liter saft: 1 liter bær, 1-2 dl vann og 900-1000 gram sukker.

Bærene kokes langsomt opp i ca. en halv time. Sil bærene gjennom et sileklede eller en melsikt. Saften blandes med sukkeret. Kokes fra 10-30 minutter. Ta geleprøve: hell en skje med gele på et fat når den er blitt kald, stryk skjeen på geleèn og se om den rynker seg. Gjør den det, er den ferdig. Helles i varme rengjorte glass. Blander man inn sure epler, får geleèn en lysere farge og den blir mindre bitter. Rognebærene bør fryses før man lager gele for å få vekk den bitre smaken av bærene

Rognebær- og eplegelé 2 liter rensede rognebær
500 g syrlige epler
7 1/2 dl vann
800 g sukker pr. liter silt saft

FREMGANGSMÅTE:

Stilker og alt av råtne og markspiste bær må være renset bort. Skyll rognebærene ekstra godt. Fjern stilk og blomsterfeste på eplene. Skjær eplene i biter. La skall og kjernehus være med. Ha rognebærene og eplebitene i en kjele. Tilsett vann. Varm langsomt opp til det koker. La det stå og trekke på svak varme til eplene er møre og rognebærene er blitt blasse. Blandingen bør ikke koke helt til mos, for da kan saften bli uklar.

Sil saften. Mål den og ha den i en ren kjele. Gi saften et oppkok og la den koke i 5 minutter. Dryss sukkeret i, litt om gangen, og rør til det er oppløst. La geléen koke i 5-20 minutter.

Ta geléprøven ved å øse litt av geléen på en kald asjett. Avkjøl. Skyv gelémassen sammen med baksiden av en skje. Danner det seg rynker på geleen, er den ferdig.

Sett kjelen til side et par minutter. Skum av alt skum og den tynne hinnen på overflaten. Fyll geléen i varme små glass eller kopper. Glass med tett lokk kan lukkes med det samme. Gelé i kopper må avkjøles uten tildekking. Øs litt smeltet syltevoks over den kalde geleen, og dekk med plastfolie.

Rognebærgelé er god å bruke som tilbehør reinsdyrgryta
se oppskrift her:

 

Sist oppdatert:
17-apr-11

 

 

 

Copyright © Foto og tekst kan ikke kopieres uten tilatelse fra rettighetshavere Design Veronica Aanesen 2008